V ČESKU SA ZRAZILI DVA VLAKY: Zranenia utrpelo takmer 30 osôb

04.08.2021 Celý región

Praha 4. augusta (TASR) - Počet obetí zrážky dvoch vlakov pri západočeskej obci Milavče v Plzenskom kraji, ku ktorej došlo v stredu ráno, sa zvýšil na tri - okrem oboch rušňovodičov zomrela aj jedna z cestujúcich. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na zistenia denníka Mladá fronta Dnes. Počet obetí nešťastia potvrdila aj policajná hovorkyňa Dagmar Brožová.

Rušňovodič rýchlika Západní expres smerujúceho z Mníchova do Prahy, zrejme prešiel na červenú a zrazil sa s osobným vlakom Os 7406 idúcim z Plzne do Domažlíc. Nejaký čas sa po ňom pátralo, respektíve čakalo na to, či sa podarí jeho telo nájsť v zdemolovanej kabíne vlaku. Informácia, že ním bol nemecký občan, sa podľa iDNES.cz nepotvrdila.

Pri nehode sa zranili desiatky ľudí, pričom päť osôb je vo vážnom stave, niekoľko má stredne ťažké zranenia a ďalší utrpeli ľahké zranenia a sú mimo ohrozenia života. Ako uviedla hovorkyňa krajskej záchrannej služby Mária Svobodová, zranení majú odreniny, zlomeniny, pomliaždeniny v oblasti brucha a hrudníka a niektorí budú musieť podstúpiť operáciu.

Zranených transportovali pomocou pozemnej i leteckej záchrannej služby do nemocníc - po 10.00 h boli už všetci z miesta nehody odvezení. O troch nemecky hovoriacich pacientov sa postarali záchranári z Nemecka.

Minister dopravy Karel Havlíček v súvislosti s možnou príčinou nehody, ku ktorej došlo po 08.00 h uviedol, že rýchlik Ex 351 prešiel návestidlom v polohe stáť vo výhybni Radonice a následne sa zrazil s osobným vlakom typu RegioShark. Reportér ČT24 Jan Beránek okolnosti nehody priblížil s tým, že vlaky sa mali stretnúť vo výhybni, no Západní expres zrejme nepočkal na vykrižovanie v Radoniciach a vyrazil v protismere na jednokoľajnej trati smerom do Plzne.

Česká Správa železníc na účte na Twitteri uviedla, že po tom, čo Železničná inšpekcia ukončí vyšetrovanie, začnú sa práce na odstraňovaní následkov nehody. Prevádzka na úseku trate číslo 180 medzi stanicami Domažlice a Blížejov by sa mala podľa predpokladov obnoviť vo štvrtok ráno.

Ako uviedla česká polícia na Twitteri, na mieste zasahujú všetky zložky Integrovaného záchranného systému (IZS) vrátane štyroch vrtuľníkov, pričom pomoc majú poskytnúť i záchranári z Nemecka.

"Poplach bol vyhlásený pre 11 jednotiek. Miesto zásahu máme rozdelené na dva úseky. Transportujeme osoby z vlaku. Na mieste je niekoľko desiatok zranených," uviedol hovorca hasičov Petr Poncar.

Generálny inšpektor Jan Kučera uviedol, v tejto chvíli nie je možné vylúčiť technickú chybu ani chybu rušňovodiča. Dodal, že škody budú siahať do výšky desiatok miliónov českých korún.

V ČR ide o najväčšiu železničnú nehodu od minulého roku, keď sa 7. júla čelne zrazili dva osobné vlaky na jednokoľajovej trati pri obci Pernink v okrese Karlove Vary, pričom si vyžiadala dve obete a 24 zranených.

Rezort zahraničia zatiaľ nemá vedomosť o zranených občanoch SR pri nehode

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR zatiaľ nemá vedomosť o tom, že by medzi zranenými pri nehode vlakov v Českej republike mali byť aj občania SR. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor ministerstva.

"Na Zastupiteľský úrad SR v Prahe sa v tejto súvislosti doteraz neobrátil žiadny občan SR. Sme však v kontakte s miestnymi úradmi," skonštatoval rezort.

Nehoda vlakov v Plzenskom kraji si v stredu vyžiadala obete na životoch a desiatky zranených.

Prezidentka poslala Zemanovi sústrastný telegram v súvislosti s nehodou vlakov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu zaslala sústrastný telegram českému prezidentovi Milošovi Zemanovi v súvislosti s nehodou vlakov v Plzenskom kraji, ktorá si vyžiadala obete na životoch a desiatky zranených. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Prezidentka v telegrame vyjadrila v mene občanov Slovenskej republiky úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie," priblížil hovorca.
 

Vyberte región

mark